maak een zelfstandige parachutesprong

This page is awaiting translation from Dutch to English

Tijdens de First Jump Course leer je in twee dagen tijd hoe je zelfstandig uit een vliegtuig kunt springen en hoe je daarna hangend aan een parachute veilig de grond weer bereikt. Een fantastische introductie tot het parachute springen!

De parachute sprong is een zogenaamde ’staticline‘ sprong waarbij de parachute zich meteen na het verlaten van het vliegtuig automatisch opent. Bij een staticline sprong komt dan ook geen vrije val kijken. De parachute is matrasvormig en is uitstekend te sturen. 

Paracentrum Texel heeft alles om je sprong tot een succes te maken. De mooiste locatie van Nederland en de gezelligste en meest professionele instructeurs die leven van en voor het springen.

Block "4107" not found

Hoe gaat het in zijn werk?

Ground school

Dag 1: theorie

ADMINISTRATIE:

Zondag om 09:00 wordt je verwacht bij de inschrijfbalie van het Paracentrum. Daar vullen we samen het een en ander aan papierwerk in en overhandig je je medische verklaring en je pasfoto. Zorg dat je op tijd bent want om 09:30 begint je grondopleiding!

Groundschool:

Voordat we de lucht in kunnen valt er heel wat te leren. Je leert over de uitrusting, over de verschillende procedures, wat te doen bij uitzonderingen, hoe je de parachute bestuurt en natuurlijk hoe je veilig weer landt. 

Het is veel stof maar onze ervaren instructeurs weten de kennis op een prettige en voor iedereen begrijpelijke manier over te brengen. Bij de grondopleiding wordt rekening gehouden met ieders leertempo, ervaring en lichamelijke conditie.

harnastest

safety first

THEORIE EXAMEN

Voordat we je mee de lucht in willen -en mogen nemen moet je slagen voor je ‚harnastest‘. Een instructeur neemt verschillende scenario’s met je door en controleert of je precies weet hoe je in elke situatie moet handelen.

Zo weten we zeker dat de nood procedures goed in je hoofd zitten en je juist zult handelen in het geval dat nodig zou zijn. 

de lucht in !

dag 2: praktijk

EEN SPRONG IN HET DIEPE

Nadat je geslaagd bent voor je harnastest gaan we als het weer het toelaat meteen de lucht in.

In het vliegtuig wordt de statische lijn (het trekkoord) van je parachute aan het vliegtuig bevestigd. Kort daarna stijgen we op en binnen een paar minuten arriveer je al op afspring hoogte. Daar doet de instructeur de deur van het vliegtuig open en controleert deze of we op precies de juiste plek boven het vliegveld vliegen.

Als je ergens tijdens de cursus al een kriebeltje in je buik zou kunnen krijgen dan is dat meestal op dit moment. Veel tijd om daarbij stil te staan heb je niet, want het is tijd om uit te stappen! De cursisten schuiven naar de deur en zwaaien hun benen naar buiten voordat ze afspringen. 

Als je uit het vliegtuig springt trekt de statische lijn -die bij het instappen aan het vliegtuig werd bevestigd- je parachute open.

Maak de sprong van je leven, je zult hem nooit vergeten..
reserveer nu meteen

geland!

de sprong van je leven

het is je gelukt!

Je bent zojuist succesvol uit een vliegtuig gesprongen en je hebt zelfstandig de parachute veilig naar de grond gevlogen. Dat kan niet iedereen je navertellen!

Je hebt nu je eerste static-line spong gemaakt, de ideale uitgangspositie om meteen verder te gaan in de parachutespring sport.

HOE VERDER?
Wat het parachutespringen betreft heb je twee keuzen. De eerste is om je static-line brevet te behalen door nog vier static-line sprongen te maken.

Tijdens deze sprongen wordt je steeds vertrouwder met de exit uit het vliegtuig, het vliegen van de parachute en natuurlijk het landen. Als je daarna verder gaat met de AFF opleiding is alleen het vrije val gedeelte nog nieuw voor je want vanaf het moment dat de parachute geopend is bevind je je dan op bekend terrein.

De andere route is door meteen door te gaan naar de AFF opleiding om daar het vrije val gedeelte te leren. Met deze opleiding wordt je een echte sport parachutist die tot wel 60 seconden wacht met het openen van zijn parachute nadat het vliegtuig verlaten is.

 

FJC opleiding prijzen

de mooiste 2 daagse cursus die er is

Twee dagen Texel en alleen maar leuke dingen doen. Afgesloten met een zelfstandige sprong uit een vliegtuig waarbij je alleen je eigen parachute veilig terug naar de grond weet te vliegen. Dat is de essentie van de First Jump Course.

En wie weet ontdek je, zoals al velen die je voorgingen, dat parachutespringen een fantastische hobby en sport is. Je kunt dan zo doorstromen en een echte zelfstandig springende skydiver worden.

We laten je graag Texel van haar mooiste kant zien en verwelkomen je graag op het Paracentrum!

vervolg sprong
€ 49,-
Losse static line sprong voor First Jump Course geslaagden. Exclusief eenmalig jaarlidmaatschap KNVvL -in verband met WA verzekering- á €45,-.
Briefing en instructie
Static-line sprong van 5000 ft
Materiaal huur
Vouwen van parachute

Voorwaarden voor deelname

Als je de FJC opleiding wilt volgen zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.

 • Minimale leeftijd
  Je moet minimaal 16 jaar oud zijn. Als je nog geen 18 jaar oud bent dan hebben we een ondertekende verklaring van je beide ouders nodig.
 • Maximaal gewicht
  Je mag inclusief kleding en schoeisel niet zwaarder wegen dan 100 kg. Als je hier net iets overheen zit, neem dan contact met ons op.
 • Pasfoto
  We hebben je pasfoto nodig op het moment van inschrijven op de eerste cursusdag.
 • Medische verklaring
  Zonder een medische verklaring mag je niet deelnemen aan een parachute spring opleiding (zoals een AFF, FJC of TJE cursus).

  De medische verklaring kan ingevuld worden door een huisarts. Meestal neemt dit nog geen 5 minuten in beslag.

  Let op:
  De verklaring is alleen geldig als deze is voorzien van zowel een handtekening van een arts alsook de stempel van deze arts (waar het BIG nummer van de arts op staat).

  Download hier de medische verklaring.

checklist

Je hebt besloten dat je zelfstandig een parachutesprong wilt maken? Fantastisch, dat is de eerste stap naar de sprong van je leven!

Bij deze een overzicht van zaken om zo snel mogelijk te regelen:

 • Aanmelden voor de opleiding
  Het ligt voor de hand, maar de eerste stap is het aanmelden voor de FJC opleiding via deze website.
 • Verblijf op Texel
  In het geval je geen Texelaar bent maar van ‚de overkant‘ moet komen zul je een verblijfplaats moeten regelen voor de nacht van zondag op maandag en als je van ver moet komen eventueel ook voor de nacht daarvoor. Veel skydivers en cursisten overnachten in het vlakbij gelegen ‚Hotel De Kievit‘, een scherp geprijsd 2 sterren hotel. De plaatselijke VVV heeft een overzicht van alle accomodaties op Texel.
 • Medische verklaring
  Zorg dat je zo snel mogelijk je medische verklaring verkrijgt. Bijna alle huisartsen kunnen de verklaring zo voor hun patiënten invullen maar het komt wel eens voor dat een huisarts dit niet wil doen.
   
  In dat geval moet je op zoek naar een andere huisarts of naar bedrijf dat sportmedische keuring aanbiedt. Het kan een paar dagen duren voordat je terecht kunt. Houdt daar dus rekening mee want zonder medische verklaring kun je niet mee de lucht in.
    
  Download hier de medische verklaring.
    
 • Pasfoto
  Mocht je niet een recente pasfoto beschikbaar hebben vergeet die dan niet voordat je naar Texel afreist te laten maken. 
 • Kleding & schoeisel
  Bij het inpakken van je reistas of koffer hoef je geen bijzondere kleding of schoenen mee te nemen. Kleding waar je vrij in kunt bewegen, bijvoorbeeld als je zou gaan hardlopen, is prima. Hetzelfde geldt voor schoenen. Simpele sneakers zijn bijvoorbeeld perfect geschikt. Zolang er maar geen uitstekende haakjes aanzitten (ouderwetse leger schoenen) en ze niet open zijn (slippers).
 • Waiver tekenen
  Na je aanmelding via de website heb je een email ontvangen met daarin een link naar een ‚waiver‘ dan wel naar een ‚eigen risico verklaring‘. Het is erg handig als je deze voor aankomst al gelezen en ondertekend hebt.
 • Akkoord verklaring bij minderjarigen
  Als je tussen de 16 en 18 jaar oud bent hebben we een getekende verklaring van je beide ouders nodig dat je de opleiding mag volgen. Niet vergeten mee te nemen dus.

Veel gestelde vragen

De meeste mensen hebben een boel vragen omtrent het maken van hun eerste parachutesprong. Wat heel normaal is. Gelukkig hebben de meeste mensen ongeveer dezelfde vragen. Die hebben we hier op een rij gezet. Er is ook een pagina met alle veel gestelde vragen.

Block "2042" not found

Block "1015" not found