vragen en antwoorden

Bijna iedereen heeft vragen

En dat is ook heel normaal. Uit een vliegtuig springen, vastgemaakt aan iemand die je pas net hebt leren kennen; het is iets heel bijzonders.

De meeste mensen hebben wel ongeveer dezelfde vragen. Die hebben we hier opgeschreven en van een antwoord voorzien.

Mocht je na het lezen van deze pagina toch nog vragen hebben, bel ons dan tijdens kantooruren op +31 (0) 519 554880 of stuur een email via het contactformulier

Algemeen

Deze vraag is voor ons vrijwel onmogelijk te beantwoorden, we zouden willen dat we wisten hoe het weer op je springdag is. Dan kunnen we namelijk iedereen op de perfecte dag laten springen.

Echter, doen wij ons uiterste best om hier een inschatting van te kunnen maken. Ameland heeft door zijn ligging, tussen de Wadden- en Noordzee, zijn eigen weersbeeld. Wat door invloed vanaf zee kan omslaan.

Doordat wij dagelijks met het weer op Ameland werken kunnen wij een goede inschatting maken op het te verwachten weer.

Daarom vragen wij altijd om in de ochtend te bellen of de sprong door kan gaan. Wij hebben dan het meest accurate beeld van het weer die dag.

Wat een belemmering kan zijn voor je tandemsprong: lage / dikke wolken, wind, regen en/of de combinatie daarvan. 

Neem daarom altijd op de dag van je sprong in de ochtend contact met ons op, dan kunnen wij je vertellen of het weer goed is om te springen.

Parachutespringen is altijd fantastisch en dus is er geen mooiste tijd van het jaar om dit te doen.

Wel is er natuurlijk de voorkeur, de een vind het geweldig om met 200 km/u langs een wolk te vallen en de ander geniet van het weerkaatsende zonlicht op het wad onder een strak blauwe lucht.

Voor de meesten gaat de voorkeur naar een lekkere temperatuur en dit komt op Ameland voornamelijk voor in de zomer. 

Weeg je tussen de 95 kg en 105 kg dan is er soms de mogelijkheid dat we toch met je kunnen springen. Echter is dit afhankelijk van een aantal factoren:

  • Op de dag van jou sprong moet er voldoende wind zijn.
  • De passagier moet voldoende spierkracht in zijn/haar benen hebben om gedurende de landing de benen 10 seconden omhoog te kunnen houden. Dit om op een correcte manier te kunnen landen.
  • Op de dag van jou sprong moet er een instructeur aanwezig zijn die de belasting van het extra gewicht lichamelijk mee wil en kan dragen. ­­­­­­­­­­­­­­­­­

Twijfel je of je aan deze fysieke eisen voldoet, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen zodat we je eventueel kunnen laten springen.

Let wel op, het telefonisch overleg is geen garantie op het doorgaan van de sprong.

Springen met een bril of lenzen is zeker mogelijk, maar volledig op eigen risico.

Op het paracentrum zijn speciale springbrillen aanwezig die je over je eigen bril plaatst. Er is een zéér kleine mogelijkheid dat de springbril afwaait. Mocht dit wel gebeuren dan komt jouw bril altijd weer beneden... maar ben je hem wel kwijt.

Je zou denken dat dit het beste excuus is om niet te hoeven springen. Helaas, doordat er geen binding is met de grond, heb je geen referentie van hoogte.

Het is gewoon spannend, sterker nog één van onze Tandeminstructeurs heeft zelf hoogtevrees en springt dagelijks met een brede glimlach uit het vliegtuig.

Dus heb je hoogtevrees, geen probleem.

Voor het maken van een tandemsprong is geen medische verklaring vereist.

Mocht je deelnemen aan onze Static-Line cursus dan is een medische verklaring wel vereist.

Een tandemsprong is niet gevaarlijk, mocht je wel gevaar op willen zoeken stap dan op een elektrische fiets nadat je de sprong van je leven hebt gemaakt.

Skydive Ameland is aangesloten bijde Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL).

Al onze instructeurs beschikken over bevoegdheden en diploma’s die door de KNVvL zijn afgegeven.

Een hond is welkom bij ons op het terras. Wel zijn er een paar huisregels:

  • De hond moet altijd aangelijnd zijn (ja, ook die van jou).
  • De hond moet altijd onder supervisie van zijn/haar eigenaar zijn.
  • Laat je hond een cadeautje achter, dan verzoeken wij je vriendelijk dat zelf op te ruimen.

Reserveren / boeken

Via onze website kun je een tandemsprong reserveren waarbij je zelf de datum en tijd kunt kiezen. Als je op Ameland bent is er ook de mogelijkheid om een tandemsprong bij ons aan de balie te reserveren. Met wat geluk hebben wij ruimte en kun je bijna direct instappen.

Echter hebben gasten met een reservering wel voorrang op gasten die spontaan langs komen.

Via onze website kun je een Static Line cursus reserveren. Zorg dat je ruim voor je eerste cursusdag een medische verklaring en pasfoto in je bezit hebt.

Natuurlijk is dat mogelijk! De eigen risico verklaring moet door degene die gaat springen worden ingevuld en ondertekend. Betreft het een verrassing dan kan diegene de eigen risico verklaring bij ons aan de balie invullen.

Die ontvang je per mail na het voltooien van de reservering.

Je bent normaal gezien verzekert door je zorgverzekering.

Dat kan op twee manieren:

  1. Dit kun je zelf via de link in de bevestiging e-mail.
  2. Je kunt ons bellen; dan passen wij de datum van je sprong zo voor je aan.

De reservering blijft 2 jaar geldig na de aankoopdatum, binnen die periode mag je de reservering verzetten.

Laat het ons uiterlijk een paar dagen van tevoren weten indien je reservering wilt verzetten, dan kunnen we jouw plaats nog opvullen.

Dit vinden we altijd heel erg jammer. Je hebt immers niet voor niets een belevenis geboekt die je de rest van je leven bij blijft. Maar soms zijn er omstandigheden waardoor je niet meer wil, kan, of mag springen.

Als het om de locatie gaat dan kunnen we de sprong omzetten naar een van onze andere Paracentra op Texel of Ameland.

Ook kan de boeking omgezet worden naar een rondvlucht op Texel ter waarde van het betaalde bedrag.

Als laatste optie kan de sprong door iemand anders gemaakt worden. De tandemsprongen worden wel op naam geboekt maar zijn niet naam gebonden. Je kan dus iemand anders op je boekingsnummer laten springen.

Dit kan door de sprong weg te geven of door te verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats. Wij stellen het wel op prijs als je de gegevens van de nieuwe persoon even doorgeeft om misverstanden te voorkomen.

De eigen risico verklaring wordt ook wel waiver genoemd. Dit is een korte, bondige juridische overeenkomst waarin de springer aangeeft dat deze alle mogelijke risico's bij die bij parachutespringen horen begrijpt en aanvaardt. Zonder een getekend waiver / eigen risico verklaring kunnen we je niet mee de lucht in nemen.

Wij vragen iedereen te bellen voor vertrek van huis om te informeren naar het weer en of wij kunnen gaan springen.

Dit vragen wij aan al onze passagiers, zo weten wij;

  • Dat je de sprong niet bent vergeten en onderweg bent.
  • Dat je op de hoogte bent van onze inschatting van het weer en eventuele vertraging.

Parachutespringen is weersafhankelijk. We weten pas op de dag zelf of er wel of niet gesprongen kan worden.

Dit houdt voor ons wel in dat we elke dag klaar moeten staan. Dus het vliegtuig, de piloten, de parachutes, de instructeurs en het grondpersoneel staan elke dag klaar om je zo perfect mogelijk de sprong van je leven te bezorgen.

Om goed in te kunnen schatten hoeveel piloten, personeel, instructeurs en vliegtuigen we nodig hebben, bieden we aan om te reserveren zodat we onze capaciteit zo goed mogelijk kunnen inplannen voor de dag.

We kunnen op deze manier op tijd eventueel extra capaciteit inhuren zodat iedereen op de gereserveerde dag kan springen.

Helaas hebben we het weer niet in de hand. Ook wij willen het liefst elke dag, de hele dag door springen. Om de klant zoveel zekerheid als mogelijk is te geven door te laten reserveren, vragen we daar een stukje zekerheid naar onze kant toe voor terug.

Daarom geven we bij reserveringen geen refund/restitutie maar de mogelijkheid om de sprong binnen twee jaar alsnog maken.

Ook bieden wij de mogelijkheid om zonder te reserveren langs te komen. Nadat alle gereserveerde mensen gesprongen hebben, kunnen we de passanten inplannen. Dit is een optie voor als je perse op een bepaalde dag wil springen en niet de mogelijkheid hebt om binnen twee jaar terug te komen.

Tandem sprong

Er zijn geen regels omtrent de leeftijd van een tandempassagier. Wel hebben wij een aantal vragen om te kunnen beslissen of het mogelijk is om te springen.

Voor de maximumleeftijd:

  • Kan de passagier zijn/haar benen omhoog houden voor de landing?
  • Kan de passagier tegen een (klein) stootje?

Voor de minimumleeftijd:

  • Past de passagier goed in het harnas?
  • Weet de passagier wat een tandemsprong inhoud ?
  • Wil de passagier (het kind) echt zelf springen of wil jij als ouder graag dat hij/zij springt?
  • Moet er een ouder of voogd aanwezig zijn om de eigen risico verklaring te ondertekenen.

Is jouw ouder of voogd niet aanwezig op de springdag? Laat hen dan onderstaand formulier invullen en neem dit mee op de dag van je sprong.

toestemming formulier minderjarigen

Ja, dat kan. Er moet alleen een korte instructie worden gevolgd.

Wil je zelfstandig leren springen, dan moet je wel een cursus volgen. Kijk voor meer informatie onder het kopje Static Line cursus.

Als je ouder bent dan 18 een goed humeur, mooi weer en misschien een aantal familieleden en vrienden om je aan te moedigen.

Ben je jonger dan 18 breng dan sowieso je ouders of voogd mee, die moet namelijk de eigen risico verklaring voor jou ondertekenen.

Ben je een jonge avonturier en wil je de sprong maken zonder het bijzijn van je ouders of voogd, laat ze dan het onderstaande formulier alvast invullen. 

toestemming formulier minderjarigen

Je verlaat het vliegtuig op ongeveer 3 kilometer hoogte. Dit komt overeen met circa 9000 ft.

Het is het handigste om jouw spullen bij familie of vrienden achter te laten. Is dit niet mogelijk dan hebben wij een plek waar je jouw spullen kan achterlaten.

In de vrije val kun je normaal ademhalen. Soms gaat het door de spanning wat lastiger.

Afhankelijk van het weertype kan het een stuk kouder zijn op afspringhoogte of juist warmer dan op de grond. Wanneer het tijd is om af te springen merk je door alle adrenaline in je lichaam niet veel van de temperatuur.

In de vrije val bereik je een snelheid tussen de 180 en 200 km/u.

Wil je meer weten over de natuurkunde die er bij een parachutesprong komt kijken? Bekijk dan dit Youtube filmpje waar alles goed in wordt uitgelegd.

In het vliegtuig passen maximaal 5 personen, 1 hiervan is de piloot en 4 passagiers. Je kunt samen met een vriend/vriendin/familie reserveren dat je samen in de vlucht zit.

Kom je met meer dan twee personen dan proberen wij de vluchten zo dicht mogelijk in de buurt van elkaar te plannen. Vaak is het mogelijk om elkaars landingen te bekijken om op het landingsterrein.

We vliegen in ongeveer 20 minuten naar de afspringhoogte. Tijdens de vlucht heb je dus alle tijd om te genieten van het prachtige uitzicht over de Waddenzee, Ameland en de Noordzee.

Voor je gevoel is de vrije val in een oogwenk voorbij maar in werkelijkheid duurt het 30 seconden. Denk je maar 30 seconden? Houd dan je adem maar eens in terwijl je langzaam tot 30 telt…

Afhankelijk van het aantal scherpe bochten die je neemt onder parachute ben je in een gemiddelde tijd van 4 á 5 minuten weer terug op Ameland.

Dit kan natuurlijk in goed overleg met de instructeur.

We remmen de parachute vlak voor de landing af zodat de landing zacht is.

Voordat een parachutist met passagiers mag springen moet hij/zij minimaal 1000 sprongen hebben en de opleiding tot Tandeminstructeur juist hebben afgerond.

De instructeurs van Skydive Ameland hebben tussen 4000 en 14000 sprongen gemaakt.

Dichte schoenen zijn perfect denk daarbij aan sneakers. Zorg dat je kleding aan hebt waarin je vrij kunt bewegen denk aan een soepele broek, t-shirt of trui.

Hakken, jurkjes en rokken zijn minder praktisch. Je krijgt van ons een springoveral die je over je eigen kleding aan kunt trekken.

Wij hebben een landingsterrein vlak voor de hangaar, wanneer je vrienden en familie op het terras plaatst nemen kunnen ze jou perfect zien landen samen met je instructeur.

Locatie

Skydive Ameland BV
Strandweg 21
9162 EV Ballum

Tel: +31 (0) 519 – 55 48 80
info@skydive-ameland.nl

Voor alle actuele afvaarten en mogelijkheden ga je naar www.wpd.nl of www.bestellen.wpd.nl

Raadpleeg hiervoor www.9292.nl en vul als eindbestemming Veerdam, Holwerd in.

Vanaf de boot neem je de bus naar Ballum-Hollum en aan de chauffeur meldt je dat je naar het vliegveld wilt.

Ook is er de mogelijkheid om een taxi te nemen of een fiets te huren. Houd bij het huren van een fiets wel rekening met de extra tijd om af te reizen naar Skydive Ameland.

Ameland is een echt vakantie-eiland. Met zijn 4 dorpen er is dan ook voor elk budget een overnachtingsmogelijkheid.

Verblijf je het liefst zo dicht mogelijk bij het vliegveld kies dan voor Hotel Nobel www.hotelnobel.nl ook wel bekend van het Nobeltje.

Of val je liever in slaap onder het licht bij de vuurtoren boek dan bij Qurios Ameland www.qurios.nl/vakantiepark-ameland/

Voor alle andere mogelijkheden raden wij je aan op google te zoeken naar een geschikte accommodatie.