Ben je op Ameland? dan ga je springen!

Een Tandem parachute sprong is een sprong waarbij je zelf niets hoeft te kunnen of hoeft te doen. Een (erg) ervaren instructeur doet al het werk. Het is een van de meest bijzondere ervaringen die je maar kunt verzinnen.

Na een korte instructie op de grond ga je omhoog met één van onze professionele tandeminstructeurs. Je geniet eerst van een rondvlucht boven het eiland van ongeveer 30 minuten terwijl het vliegtuig je naar je afspring hoogte brengt. Het vliegtuig vliegt om het eiland en geeft een leuke sneak-preview van het uitzicht dat je te wachten staat.

Ongeveer 5 minuten voor de afsprong haakt de instructeur je met 4 haken aan hem -en rechtstreeks aan de parachute- vast. Hij doet de deur open en telt af. Ready Set Go!

Niets is mooier

Voor je erop bedacht bent bevindt je je in vrijeval. Je valt met ongeveer 200 kilometer per uur richting de aarde.

Na deze rush van ongeveer 30 seconden opent de instructeur de parachute.

Vervolgens ervaar je onder begeleiding van je instructeur hoe het is om de extra grote duo-parachute te besturen. 

 

Na een adembenemende vlucht onder de parachute land je gewoon weer op het vliegveld voor de hangaar.

Nu een tandemsprong reserveren

Hoe het werkt

tandem skydive in vrijeval boven ameland

Stap 1

reserveren of langskomen

Reserveer of kom langs

Je reserveert een tandemsprong in onze webwinkel. Als je van te voren reserveert weet je namelijk zeker dat er plaats voor je is. Je kunt natuurlijk ook zomaar binnenlopen en kijken of er die dag nog plek is. 

Bij het reserveren kies je de dag en het tijdstip waarop je je komt melden; dat is je ‘meld-tijdstip‘.

Als je eerst met de boot moet komen neem dan vooraf contact met ons op om te controleren of het weer goed genoeg is om te springen.

Tandemsprong reserveren

2 voorbeelden

tandemsprong met Blauwe lucht

Een mooi voorbeeld van een sprong die gemaakt is op een heldere zomerse dag met een blauwe lucht en hier en daar een klein wolkje.

tandemsprong met wolken

Zo ziet Ameland er van onder een parachute gezien uit op een dag met behoorlijk wat wolken. Boven de wolken, waar we het vliegtuig verlaten, is de lucht natuurlijk strak-blauw.

Stap 2

inchecken

Administratieve zaken

Als je op je meldtijdstip bij ons aankomt dan maken we eerst het een en ander aan administratieve zaken in orde.

Een medische verklaring is niet nodig. 

Let er wel goed op dat je met kleding en schoenen aan niet zwaarder mag wegen dan 95 kilo. Als je nog geen 18 bent dan hebben we schriftelijke toestemming van een ouder nodig.

Als het weer niet geschikt is om te springen dan kan een gereserveerde sprong op een andere dag gemaakt worden mits die binnen twee jaar plaats vindt.

overzicht van een sprong

In onderstaande video zie je alles wat er komt kijken bij het maken van een tandemsprong.

nu een tandemsprong boeken!

Stap 3

videobeelden van je sprong?

Foto én Video reportage
Onze instructeurs zijn bevoegd om tijdens de sprong video én foto apparatuur mee te nemen om alles haarfijn vast te leggen. De camera(‘s) zijn bevestigd in een speciale handschoen.

Onze springers hebben de optie om de sprong op video vast te laten leggen mét of zónder foto’s. De foto’s lenen zich bij uitstek om later geprint te worden, bijvoorbeeld op canvas (aanrader!).

Alles wordt vastgelegd. De voorbereiding, de vlucht omhoog, het uitzicht, de vrijeval en natuurlijk de parachutevlucht inclusief de landing.

Nog geen FOTO / video reportage gereserveerd?

Bij enige twijfel of het de moeite waard is om de ervaring van je leven vast te leggen op beeld; absoluut doen! Je kunt dit eventueel ter plaatse nog bijboeken.

Het zijn waarschijnlijk de meest extreme en mooie beelden die je ooit van jezelf zult zien. Een ‘once in a lifetime’ kans.

tandem skydive in vrijeval boven ameland
durf jij mee naar 9000 voet ?
Nu een tandemsprong boeken !

Stap 4

Planning & instructie

Meldtijd = niet springtijd

Als alle administratieve handelingen zijn verricht kan het zijn dat je meteen omhoog gaat. Maar met minder goed weer (lage bewolking, harde wind of regenbuien) kan er wachttijd ontstaan. Deze kan oplopen tot een halve dag.

Voor de duidelijkheid, je meldtijdstip is precies dat; het tijdstip waarop je je komt melden en inschrijven en dit is niet altijd het tijdstip waarop het avontuur meteen begint.

Instructie en omhangen

Je springt in je eigen kleren. Draag iets waar je je vrij in kunt bewegen en draag geen hakken of slippers. Sportschoenen of sneakers zijn ideaal. Bij mooi weer is een korte broek geen enkel probleem.

Vrienden en familie leggen we bij de inschrijving uit hoe ze bij de landing kunnen zijn en hoe ze je veilig terug kunnen zien komen op de Amelandse bodem.

Ameland in vogelperspectief

Geen tijd om na te denken, voor ik het weet sta ik zelf op dat stepje met mijn master. En dan plots, vlieg ik. IK VLIEG! Ik spreid mijn armen, val met 200 km per uur naar beneden en weet per definitie dat dit het ALLER ALLER mooiste is dat ik OOIT heb meegemaakt.

tandem skydive in vrijeval boven ameland

Stap 5

springen!

Een onbeschrijfelijke ervaring

De vrije val en daarna het zweven onder de parachute boven de Ameland en de Waddeneilanden zijn ongelofelijk bijzonder. Eerst circa 30 seconden lang vol adrenaline in de vrije val en daarna de serene rust van de parachutevlucht.

Een ervaring die je de rest van je leven niet meer vergeet.

Ongeveer 25 minuten nadat je met het vliegtuig op bent gestegen, is het tijd geworden om met de parachute te landen. De landingen zijn bijna altijd fluweelzacht en altijd goed te zien voor de toeschouwers.

Meteen nog een keer ?

tandem skydive prijzen

Reserveren

Je kunt een tandemsprong boeken op de boeking pagina. Je kiest daar je springdag, je meldtijdstip en of je de optionele video reportage wilt bestellen. 

In de bevestiging email die je na het reserveren ontvangt vind je een link naar je ‘eigen risico verklaring’. Het is de bedoeling dat je die invult en tekent voordat je bij ons aankomt op je springdag.

 

Tandemsprong only
€ 209,-
Basic optie zonder Foto / Video.
Grond instructie
Tandem parachutesprong
nu boeken
Tandemsprong met Video
€ 284,-
Optie mét Video reportage.
Grond instructie
Tandem parachutesprong
Videobeelden
nu boeken
Experience pakket
€ 344,-
Optie mét Foto én Video reportage en T-Shirt.
Grond instructie
Tandem parachutesprong
Foto's en Videobeelden
T-Shirt
nu boeken

Veel gestelde vragen

Uit een vliegtuig springen doe je niet elke dag. Het is dan ook normaal om vragen te hebben. De meeste vragen zijn gelukkig al gesteld en beantwoord. Bekijk ook de speciale ‘veel gestelde vragen pagina‘ waar nog veel meer vragen en antwoorden te vinden zijn.

Tandem sprong

Er zijn geen regels omtrent de leeftijd van een tandempassagier. Wel hebben wij een aantal vragen om te kunnen beslissen of het mogelijk is om te springen.

Voor de maximumleeftijd:

 • Kan de passagier zijn/haar benen omhoog houden voor de landing?
 • Kan de passagier tegen een (klein) stootje?

Voor de minimumleeftijd:

 • Past de passagier goed in het harnas?
 • Weet de passagier wat een tandemsprong inhoud ?
 • Wil de passagier (het kind) echt zelf springen of wil jij als ouder graag dat hij/zij springt?
 • Moet er een ouder of voogd aanwezig zijn om de eigen risico verklaring te ondertekenen.

Is jouw ouder of voogd niet aanwezig op de springdag? Laat hen dan onderstaand formulier invullen en neem dit mee op de dag van je sprong.

toestemming formulier minderjarigen

Ja, dat kan. Er moet alleen een korte instructie worden gevolgd.

Wil je zelfstandig leren springen, dan moet je wel een cursus volgen. Kijk voor meer informatie onder het kopje Static Line cursus.

Als je ouder bent dan 18 een goed humeur, mooi weer en misschien een aantal familieleden en vrienden om je aan te moedigen.

Ben je jonger dan 18 breng dan sowieso je ouders of voogd mee, die moet namelijk de eigen risico verklaring voor jou ondertekenen.

Ben je een jonge avonturier en wil je de sprong maken zonder het bijzijn van je ouders of voogd, laat ze dan het onderstaande formulier alvast invullen. 

toestemming formulier minderjarigen

Je verlaat het vliegtuig op ongeveer 3 kilometer hoogte. Dit komt overeen met circa 9000 ft.

Het is het handigste om jouw spullen bij familie of vrienden achter te laten. Is dit niet mogelijk dan hebben wij een plek waar je jouw spullen kan achterlaten.

In de vrije val kun je normaal ademhalen. Soms gaat het door de spanning wat lastiger.

Afhankelijk van het weertype kan het een stuk kouder zijn op afspringhoogte of juist warmer dan op de grond. Wanneer het tijd is om af te springen merk je door alle adrenaline in je lichaam niet veel van de temperatuur.

In de vrije val bereik je een snelheid tussen de 180 en 200 km/u.

Wil je meer weten over de natuurkunde die er bij een parachutesprong komt kijken? Bekijk dan dit Youtube filmpje waar alles goed in wordt uitgelegd.

In het vliegtuig passen maximaal 5 personen, 1 hiervan is de piloot en 4 passagiers. Je kunt samen met een vriend/vriendin/familie reserveren dat je samen in de vlucht zit.

Kom je met meer dan twee personen dan proberen wij de vluchten zo dicht mogelijk in de buurt van elkaar te plannen. Vaak is het mogelijk om elkaars landingen te bekijken om op het landingsterrein.

We vliegen in ongeveer 20 minuten naar de afspringhoogte. Tijdens de vlucht heb je dus alle tijd om te genieten van het prachtige uitzicht over de Waddenzee, Ameland en de Noordzee.

Voor je gevoel is de vrije val in een oogwenk voorbij maar in werkelijkheid duurt het 30 seconden. Denk je maar 30 seconden? Houd dan je adem maar eens in terwijl je langzaam tot 30 telt…

Afhankelijk van het aantal scherpe bochten die je neemt onder parachute ben je in een gemiddelde tijd van 4 á 5 minuten weer terug op Ameland.

Dit kan natuurlijk in goed overleg met de instructeur.

We remmen de parachute vlak voor de landing af zodat de landing zacht is.

Voordat een parachutist met passagiers mag springen moet hij/zij minimaal 1000 sprongen hebben en de opleiding tot Tandeminstructeur juist hebben afgerond.

De instructeurs van Skydive Ameland hebben tussen 4000 en 14000 sprongen gemaakt.

Dichte schoenen zijn perfect denk daarbij aan sneakers. Zorg dat je kleding aan hebt waarin je vrij kunt bewegen denk aan een soepele broek, t-shirt of trui.

Hakken, jurkjes en rokken zijn minder praktisch. Je krijgt van ons een springoveral die je over je eigen kleding aan kunt trekken.

Wij hebben een landingsterrein vlak voor de hangaar, wanneer je vrienden en familie op het terras plaatst nemen kunnen ze jou perfect zien landen samen met je instructeur.

Handycam reportage

Met een camera in een speciale handschoen die door de Tandem instructeur wordt gedragen, worden de beelden van de sprong gemaakt. Dit begint al bij de voorbereiding op de grond, van het uitzicht tijdens de vlucht, de gehele vrije val en de vlucht onder de parachute tot en met de landing.
Na de sprong wordt je reportage ge-edit en op een USB-sticks gezet.

Je kunt altijd ter plaatse besluiten een Handycam reportage te bestellen.

Ja, het is zeker een aanrader als het je eerste sprong is. Veel springers ervaren dat zij blij zijn met de Handycam reportage om de sprong te kunnen herbeleven. Zeker de eerste keer kun je door de spanning en adrenaline niet alles in je opnemen, terugkijkend naar je film haal je weer de herinneringen boven.

De beelden worden na je sprong ge-edit en op één van onze speciale USB sticks mee naar huis.

Wij kunnen bijna altijd de beelden na je sprong editen en na ongeveer 15 minuten meegeven. Afhankelijk van de drukte moeten wij soms de beelden per post opsturen, dit is alleen het geval op hele drukke dagen in het hoogseizoen.

Op de grond tijdens de introductie en de in de vlucht kunnen na overleg beide passagiers gefilmd worden. De instructeur filmt de sprong zelf met de camera in zijn handschoen, hij kan alleen zijn passagier filmen.

Om veiligheidsredenen is het helaas niet mogelijk om je eigen camera mee te nemen.

Voordat je een camera mag meenemen tijdens een sprong moet je minimaal 200 solo sprongen hebben gemaakt en in het bezit zijn van een B – brevet.

Dan kunnen wij je hoogstwaarschijnlijk helpen. Wij bewaren al onze videobeelden in een archief.

Stuur een mail naar ons met je naam en de datum van je sprong dan kunnen we de beelden opsturen.

Wij maken alleen de Handycam reportage. Vindt je het leuker om een foto te hebben dan kun je die uit je Handycam reportage halen.

Bij ons is het niet mogelijk om met een losse cameraman/vrouw te springen. Het vliegtuig heeft enkel plek voor twee tandemsprongen/ 4 personen. Anders zou er maar 1 Tandem per vlucht mee kunnen.

Algemeen

Deze vraag is voor ons vrijwel onmogelijk te beantwoorden, we zouden willen dat we wisten hoe het weer op je springdag is. Dan kunnen we namelijk iedereen op de perfecte dag laten springen.

Echter, doen wij ons uiterste best om hier een inschatting van te kunnen maken. Ameland heeft door zijn ligging, tussen de Wadden- en Noordzee, zijn eigen weersbeeld. Wat door invloed vanaf zee kan omslaan.

Doordat wij dagelijks met het weer op Ameland werken kunnen wij een goede inschatting maken op het te verwachten weer.

Daarom vragen wij altijd om in de ochtend te bellen of de sprong door kan gaan. Wij hebben dan het meest accurate beeld van het weer die dag.

Wat een belemmering kan zijn voor je tandemsprong: lage / dikke wolken, wind, regen en/of de combinatie daarvan. 

Neem daarom altijd op de dag van je sprong in de ochtend contact met ons op, dan kunnen wij je vertellen of het weer goed is om te springen.

Parachutespringen is altijd fantastisch en dus is er geen mooiste tijd van het jaar om dit te doen.

Wel is er natuurlijk de voorkeur, de een vind het geweldig om met 200 km/u langs een wolk te vallen en de ander geniet van het weerkaatsende zonlicht op het wad onder een strak blauwe lucht.

Voor de meesten gaat de voorkeur naar een lekkere temperatuur en dit komt op Ameland voornamelijk voor in de zomer. 

Weeg je tussen de 95 kg en 105 kg dan is er soms de mogelijkheid dat we toch met je kunnen springen. Echter is dit afhankelijk van een aantal factoren:

 • Op de dag van jou sprong moet er voldoende wind zijn.
 • De passagier moet voldoende spierkracht in zijn/haar benen hebben om gedurende de landing de benen 10 seconden omhoog te kunnen houden. Dit om op een correcte manier te kunnen landen.
 • Op de dag van jou sprong moet er een instructeur aanwezig zijn die de belasting van het extra gewicht lichamelijk mee wil en kan dragen. ­­­­­­­­­­­­­­­­­

Twijfel je of je aan deze fysieke eisen voldoet, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen zodat we je eventueel kunnen laten springen.

Let wel op, het telefonisch overleg is geen garantie op het doorgaan van de sprong.

Springen met een bril of lenzen is zeker mogelijk, maar volledig op eigen risico.

Op het paracentrum zijn speciale springbrillen aanwezig die je over je eigen bril plaatst. Er is een zéér kleine mogelijkheid dat de springbril afwaait. Mocht dit wel gebeuren dan komt jouw bril altijd weer beneden... maar ben je hem wel kwijt.

Je zou denken dat dit het beste excuus is om niet te hoeven springen. Helaas, doordat er geen binding is met de grond, heb je geen referentie van hoogte.

Het is gewoon spannend, sterker nog één van onze Tandeminstructeurs heeft zelf hoogtevrees en springt dagelijks met een brede glimlach uit het vliegtuig.

Dus heb je hoogtevrees, geen probleem.

Voor het maken van een tandemsprong is geen medische verklaring vereist.

Mocht je deelnemen aan onze Static-Line cursus dan is een medische verklaring wel vereist.

Een tandemsprong is niet gevaarlijk, mocht je wel gevaar op willen zoeken stap dan op een elektrische fiets nadat je de sprong van je leven hebt gemaakt.

Skydive Ameland is aangesloten bijde Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL).

Al onze instructeurs beschikken over bevoegdheden en diploma’s die door de KNVvL zijn afgegeven.

Een hond is welkom bij ons op het terras. Wel zijn er een paar huisregels:

 • De hond moet altijd aangelijnd zijn (ja, ook die van jou).
 • De hond moet altijd onder supervisie van zijn/haar eigenaar zijn.
 • Laat je hond een cadeautje achter, dan verzoeken wij je vriendelijk dat zelf op te ruimen.